Onze rijke geschiedenis

Meer dan 130 jaar pure ambacht en passie.

1891
Oprichting

In 1891 werd H.A. De Groote opgericht door Henri De Groote als kolenhandel en verdeler van bouwmaterialen te Ledeberg in de Dreef De Mil 13. De nieuwe site omvatte een statige burgerwoning, die tot op vandaag nog steeds aanwezig is, magazijn en uitgebreide stallen. Bij het bouwen van de nieuwe woning werden de bestaande gebouwen volledig gesloopt, behalve de poort met bijhorend wapenschild dat dateert uit 16de-17de eeuw. De poort maakte deel uit van de toenmalige omwalde hofstede.

    

1948
Uitbreiding activiteiten 

Het nieuwe bedrijf had een ruime voorraad aan bouwmaterialen, gaande van dakpannen tot tegels. Voor de kolenhandel werden de kolen per schip via de Schelde geleverd, waarna de kolen werden opgeslagen in de magazijnen te Ledeberg. De kolen en bouwmaterialen werden per paard en kar in het Gentse geleverd.


1958
Aime De Groote

In 1958 zette Aime De Groote, zoon van de oprichter, de firma verder. Hij breidde onmiddellijk het gamma van binnendeuren uit. H.A. De Groote werd exclusief Belgisch verdeler van Svedex (NL) binnendeuren in België, toen aanzien als kwalitatief gezien de beste verfdeuren. Er gebeurde veel promotie en architecten en schrijnwerkers werkten vaak exclusief met deze deurbladen.Vanaf de jaren 1960 verving stookolie de kolenkachels geleidelijk aan, waardoor Aime De Groote besliste om de activiteit toe te spitsen op de deuren. Naast de verfdeurbladen werden er ook stijldeuren (paneeldeuren), massieve en gefineerde deurbladen aangeboden.

1970
Afrit E40 Gent-Centrum

In 1970-1972 werd een deel van de magazijnen die gebruikt werden voor de toenmalige koolopslag verkocht aan de overheid om de constructie van de afrit E40 naar Gent-centrum (fly-over) mogelijk te maken.


1974
Overname Socodecor

Door het grote verkoopsucces in de jaren ‘70 kwamen er problemen in de toelevering aangezien fabrikanten niet konden voldoen aan de vraag. In 1974 werd de leverancier en fabrikant Socodecor te Wakken overgenomen door H.A. De Groote. Vanaf dat moment stond De Groote zelf in voor de productie en was er volledige controle over productieplanning en kwaliteit.

De specialiteit was het produceren van kwalitatieve verfdeurbladen (lamellendeurbladen), fineerdeuren (eik en sapeli fineer) en stijldeuren.

De productie gebeurde op dat moment voornamelijk nog op ambachtelijk wijze. Tijdens de jaren ’90 werd er volop geïnvesteerd in computergestuurde productie, waarbij de focus werd verschoven van het maken van de deurbladen naar het afleveren van compleet plaatsklare deursets. High-end deurbladen werden en worden nog steeds in eigen atelier geproduceerd.

1992
Daniel De Groote

In 1992 nam Daniel De Groote, zoon van Aime, samen met zijn vrouw Carine, het bedrijf over. Ze investeerden onmiddellijk in een nieuwe toonzaal en de vernieuwing van de magazijnen te Ledeberg en Wakken. Daniel hield zich voornamelijk bezig met het technische gedeelte, Carine was verantwoordelijk voor het commerciële luik.

1995
Computergestuurde productie

Tot 1995 gebeurde de productie voornamelijk nog op ambachtelijk wijze. Vanaf 1995 werd er volop geïnvesteerd in computergestuurde productie, waarbij de focus werd verschoven van het maken van de deurbladen naar het afleveren van compleet plaatsklare deursets. High-end deurbladen werden en worden nog steeds in eigen atelier geproduceerd.

2004
Automatisatie productie

Vanaf 2004 werden er grote stappen gezet in automatisatie door de aankoop van de eerste geautomatiseerde CNC en niet veel later met de aankoop van een CNC gekoppeld aan een industriële robot. Deze investeringen waren nodig om te voldoen aan de stijgende vraag naar plaatsklare deursets.

2007
Groei

Van 2007 tot 2016 worden er verschillende CNC’s en andere machines aangekocht voor de productie van plaatsklare deurgehelen. De voorraad, onze sterkte, werd over deze jaren heen ook stelselmatig opgebouwd om klanten vlotter te kunnen bedienen. We hebben bij De Groote meer dan 15.000 deurbladen op voorraad!

2018
Vernieuwingen

Gedurende 2018-2019 werd de site in Wakken grotendeels vernieuwd om te voldoen aan de hedendaagse normen.


2020
Verhoging productiecapaciteit

In 2020 werd een nieuwe stap gezet met de aankoop van 2 volledig geautomatiseerde lijnen waardoor we het kwaliteitsniveau en de productiecapaciteit konden verhogen. Er werd ook een nieuw centraal aansturingssysteem en commercieel pakket geïmplementeerd. Kortom, na een geschiedenis van meer dan 130 jaar blijven we evolueren en streven naar het afleveren van kwalitatieve deuren.


Ook interesse in onze producten?

Neem dan snel contact met ons op voor vrijblijvende informatie.